"Sandbergs mørke motkrefter er landets fremste fagmiljø på fiskeri"

Innspill på Fiskeriministerens politikk i Fiskeribladet Fiskaren i dag:

http://fiskeribladetfiskaren.no/nyheter/?artikkel=45571

"«- Sandbergs "mørke motkrefter" er landets fremste fagmiljø på fiskeri»

Forfatter og journalist, Morten Strøksnes, kjent for "Havboka", er igjen ute med knallhard kritikk. Denne gang rettet mot vår ferske fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

På sin egen Facebook-side langer Strøksnes ut mot Sandberg og betegner ham som en "sentimental feiging med et svakt intellekt".

Dette skriver Strøksnes:

Kyst, take cover! Per Sandberg har hatt et par måneder nå, på å sette seg inn i fiskeripolitikk, et felt han aldri har vært borti før. Nå har han identifisert de «mørke motkreftene». Hvem er de? Det litt dumme med fiskeripolitikken, er jo at innvandrere ikke kan brukes til NOE (bortsett fra å jobbe på fiskemottak, filetfabrikker og ved lakseslakterier). De kan jo vanskelig være de «mørke motkreftene» denne gang. Sandberg vil nødig identifisere dem, men journalisten får til slutt et svar. De mørke motkreftene er de som bare har én agenda, og det er å fortelle alle at det går «rett vest». Det er «både politikere, professorer, institusjoner, de finnes på universitetene våre og i akademia», sier Sandberg.

Så ille er det altså blitt. Motstanden finnes BÅDE på universitetene og i akademia.

Etter to måneder har Sandberg identifisert fienden, som må nedkjempes. Det er de som kan absolutt mest om fiskeri i landet, Fiskerihøyskolen etc. «De mørke motkreftene» er rett og slett landets fremste fagmiljø på fiskeri.

Sandberg blir bedt om eksempler. Jo, han har hatt et møte med «høyt ansette næringsutviklere» (trålerredere og fiskerinvestorer). Da satt det noen på andre siden og sa «det går til helvete»! Dette er selvsagt bare tull, for det satt jo ingen på den andre siden av bordet. Det satt bare folk på den ene, og Sandberg slukte alt det de sa.

Det gikk akkurat som man måtte frykte med Sandberg. Han havnet rett i lomma til fiskeriinvestorene, lobbyistene og liberalistene i Fiskeridepartementet Oslo. Halve fiskeridepartementet går på rederiforeningen årsmøte og julebord. Ingen stiller på møtene til de andre fiskeriorganisasjonene.

Om noen som har snakket ned store deler av næringen, så er det Sandbergs forgjenger og de liberalistiske oppdrettsøkonomene som laget Sjømatindustrimeldingen. De forsøkte å mane fram en krise som ikke finnes. På grunn av den ikke-eksisterende krisen, måtte alt innen fiskerier liberaliseres videre, fortest mulig, eller så gikk det rett vest.

Begrensninger i eierkonsentrasjon må oppheves. De små båtene ble definert som et problem, selv om de er mest lønnsomme, mest miljøvennlige, leverer best kvalitet og lar verdiene bli igjen langs kysten, istedenfor å ende opp på Aker Brygge.

Se til Island! sier de. Ja, se til Island. Der eier utenlandske banker kvotene. Der er mange lokalsamfunn er fullstendig fratatt retten til å fiske. Det er akkurat en slik ideologisk motivert frislipp kapitalfiskerne ønsker i Norge. Og de har gode allierte i Fiskeridepartementet (der det hagler med dobbeltroller og svingdører). Mest mulig av vår viktigste fellesnasjonale ressurs skal overføres til investorer og trålerredere, som jo gikk til rettssak på at fiskekvotene skal tilhøre dem til evig tid (et viktig motiv var å lette arveoppgjørene i familier som mener de eier fisken i havet for all framtid, og denne verdien representerer jo milliarder).

Sjømatindustrimeldingen til Aspaker har ingen forslag for å styrke kystflåten, den er skrevet fullstendig på fiskeriinvestorenes premisser, og for å skape et bilde av at alt går til helvete om ikke investorinteressene får fryse enda mer av fisken til havs, og sende den til andre land for bearbeiding (det er enklest og mest lønnsomt for DEM). Det var DISSE som forsøkte å skape et inntrykk av at det gikk til helvete, om de ikke fikk gjøre mer som de ville, uten plagsom politisk innblanding og hensynstagen til for eksempel kystfisket. Slike ting forsøkte heldigvis noen av våre akademikere å påpeke. De fungerer heldigvis som et bolverk mot det liberalistiske vanvidd i fiskeripolitikken. Nå er de altså blitt identifisert som «mørke krefter» av Sandberg.

Til dere som bedrev ønsketenkning rundt Sandberg, fordi dere trodde han kanskje kunne være modig eller folkelig, en som ikke nødvendigvis jattet med de som har flest lobbyister og mest penger. Sånn er han ikke. Han har få beundringsverdige egenskaper. Folkelig er han ikke, selv om han banner, slår, sjelden tenker seg om før han snakker, hetser folkegrupper og gråter på tv eller i VG både titt og ofte, over egne tragedier, vel og merke. Han er sentimental feiging med et svakt intellekt."

Foto : http://www.fiskebat.no/ - nyheter 17.02.16

  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.