"Kystfiskarlaget tok fatt der fiskarlaget datt av lasset"

– Kystfiskarlaget tok fatt der fiskarlaget datt av lasset

Styrelederne Ingebriktsen og Fredriksen - i henholdsvis Norges Fiskarlag og Nordland Fylkes Fiskarlag, har i diverse leserinnlegg den senere tid villet hylle samholdet, demokratiet og kompromisset i Norges Fiskarlag.

Og det er riktig det som Fredriksen uttaler: «Gjennom Fiskarlagets 90-årige historie har dyktige tillitsmenn der i gården påvirket myndighetenes fiskeripolitikk».

Men som vi alle vet, man kan være dyktig til så mye her i verden.

I så måte ser det ut som disse to litt historieløse herrer i sine leserinnlegg har valgt å overse et og annet av det som har satt spor etter seg i Fiskarlaget opp gjennom tiden.

For det er et bra stykke veg mellom «ti tusen støvler som tramper i takt» for fellesskap, solidaritet og samfunnsansvar, til et Norges Fiskarlag som de siste 30-40 år gradvis har utviklet seg til å bli et redskap for et stadig minkende antall smågrådige redere. Redere som tilsynelatende er mer opptatt av kvotehandel og eierskap til disse, enn av fiske og fangst.

Men - studerer man Fiskarlagets, og etterhvert lagets gruppeorganisasjoners historie og utvikling nøye nok, kan det vel slås fast at et mindretall dyktige redere og tillitsmenn i mange år har fått det som de vil, og slik sett er fornøyd  med tingenes tilstand.

Mange av årsakene til denne beklagelige utviklingen i Fiskarlaget er det fullt mulig å sette ord på, men ikke her, i et kortfattet leserinnlegg.

La gå med det.

Hvor Fredriksen henter sin informasjon fra, når han i sin skrivelse i avisen sikter til Kystfiskarlaget, og påstår at folk som har brutt ut av Fiskarlaget og etablert egen organisasjon «er snyltere som bare tenker på seg selv», forundrer ikke undertegnede.

Men - dette er med respekt å melde ikke riktig. Dessverre vil det gå for langt å her informere Fredriksen om hva Kystfiskarlaget er og ikke er.Kanskje kan et besøk hos laget oppklare mye. Det kan imidlertid avsløres at laget etterhvert har 27-28 års fartstid og historie, samt vedtekter med formålsparagraf.

Hva organisasjonen har gjort, gjør og planlegger, er åpent og tilgjengelig for alle. Setter man seg litt inn i dette, vil det kanskje gå opp for den ene og den andre styrelederen at disse utbryterne ikke er snyltere, men folk som prøver og vil trå til - organisasjonsmessig og fiskeripolitisk- for fiskere, kyst og kystsamfunn.

For egen regning, med bakgrunn i 17-18 års aktivt medlemskap i Fiskarlaget, vil jeg si det slik:

Kystfiskarlaget tok nok fatt der Fiskarlaget datt av lasset.

Steinar Friis, Norges kystfiskarlag

Foto - Kyst og Fjord

  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.