Evaluering av bruk av pingere i Vestfjorden

Fiskeridirektoratet skal evaluere påbudet om bruk av pingere ved garnfiske i Vestfjorden etter årets vinterfiske. Norges Kystfiskarlag skal bidra i dette arbeidet. Samtidig melder Nærings- og Fiskeridepartementet på sine nettsider at 2021 vil være et overgangsår, som betyr at fiskerimyndighetene inneværende sesong vil ha fokus på å veilede fartøyene, og ikke reagere hvis utstyret ikke er korrekt. Vi er opptatt av å skaffe oss best mulig kunnskap om påbudet gir en reell effekt ved nedgang av bifangst. Denne kunnskapen vil også være til stor fordel for næringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Ber fiskere om å registrere erfaringer

Gjermund Langedal ved Utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet sier at det er viktig at ødelagte pingere tas vare på, og ber fiskere registrere hvilken pingertype man har brukt, hvor mange man har mistet og skadet, samt hva årsaken til dette er. 

Ba om testing før påbud

Bjørn Jensen, som er styremedlem i Norges Kystfiskarlag sier det er bra at bruken av pingere skal evalueres og at myndighetene nå legger seg på en veiledende linje denne sesongen, i tråd med Kystfiskarlagets anmodning. Han mener mye "støy" om ordningen kunne vært unngått hvis ting hadde blitt gjort i riktig rekkefølge fra start. 

I høringsrunden rundt spørsmålet om påbud av pingere i høst stilte Kystfiskarlaget spørsmål om hvor godt utprøvd pingerne var på bunnsatte garn, og påpekte risikoen for at pingerne kan ødelegges under haling. Derfor foreslo vi at det i første omgang ble innført som en prøveordning, hvor både fartøy som bruker konvensjonelle spill/islandsskive og haleapparat/garndrager ble nærmere utprøvd. På denne måten kunne man fått mer kunnskap om hvordan ulike pingerne tåler bruk gjennom en sesong, og man vil også få tid til å innhente mer nøyaktige data på hvor mye nise som fås som bifangst. 

Norges Kystfiskarlag har på egen hånd allerede startet jobben med å innhente mest mulig erfaring fra fiskerhold, som forhåpentligvis kan brukes i et evalueringsarbeid av pingerpåbudet, avslutter Jensen.

 

Garnfiske, fiskeridirektoratet, norges kystfiskarlag, evaluering, bifangst, pingere, vinterfiske

  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.