Grunn til å feire?

webversjonPoltitikk er å feire de små slag. Derfor har Norges Kystfiskarlag feiret avgjørelsen om utsettelse av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå starter arbeidet videre. Vi må få flere miljøer til å forstå hvorfor oljeaktivitet her vil fordrive kysfiskeflåten, vi må jobbe for at oljekativitet på andre områder må tilpasse seg og ta hensyn til fiskeriene.

webversjonI Norges Kystfiskarlag har vi argumentert med at oljeboring på denne delen av kontinentalsokkelen vil  fortrenge kystfiskeflåten fra feltene, og at dette er et svært viktig område for at larvene til mange av fiskeartene skal få en god start. På høringskonferansen for forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten i juni i fjor, utarbeidet vi et kart som viste brukstettheten på dette området er. Med det vanskelige straumforholdene man til tider har her, er det helt klart at ei boreplattform vil kreve så store arealer at kystfiskeflåten vil bli fortrengt. Derfor gjorde vi det også klart at dersom man fortrenger fiskeriene fra områder som er brukt til fiske i hundrevis av år, vil gå til rettsak mot den norske stat.
Det var nok disse argumentene som i denne omgang utgjorde tunga på vektskåla for statsminister Jens Stoltenberg. Argumentene om silhuetter av plattformer i naturskjønne Lofoten vil nok hatt samme effekten som argumentene om silhuetter av kraftmastre i Hardanger.

Vi har det inntrykk at når det snakkes om fiske, så har selv lokale politikere og miljøer liten kunnskap. Vi har derfor en stor jobb å gjøre sammen med andre akttører i fiskerinæringa og miljøbevegelsen med å informere og få disse miljøene til å forstå hvorfor man ikke kan fortøye et boreskip eller plattform midt i disse viktige fiskefeltene. Og vi blir samtidig nødt til å få sentrale politikse miljøer i Nord-Norge og sentralt til å forstå at vi har store muligheter til å utvikle fiskerinæringa - eller sjømatnæringa som fiskeriminsteren vil kalle den.
Det er unektelig nedslående og se en sentral talsmann for et av de store politiske partiene stå på TV og spå fraflytting og forarming av Lofoten og Vesterålen på grunn av regjeringas kompromiss. Det er disse politikerne vi må få til å forstå at fiskeriene har potensial for utvikling, og at vi må satse på fiskeriene like friskt som man har vært villig til å satse på olje. I tillegg må vi sørge for at folkeopinionen får den samme kunnskapen.

Oljenæringa har fått nye områder i "bytte" for LoVeSe. Noen av disse områdene kommer ikke som noen overraskelse, men det er likevel grunn til å være på vakt. Så for fiskeriinteressene er det viktig å fortsette argumentasjonen og kreve at oljevirksomhet skal tilpasse seg fiskeriene, og ikke omvendt.
Det gjelder både seismikk, boring, og forurensende utslipp. Vi vet at havstrømmene fører med seg forurensing fra hele nordvest-Europa til våre områder. Vi kan ikke godta at man øker forurensingene.
Vi må også være på vakt når det gjelder oljevernberedskap. Eksempelvis ligger Norne-feltet slik til at havstrømmene vil føre en eventuell oljelekkasje oppover mot Lofoten og Vesterålen. Oljevernberedskapen i området er slett ikke bygd ut for å takle større utslipp, og kunnskapen om hvordan havstrømmene vil påvirke har vi ikke god nok kunnskap om. Dette må være ett av de temaene vi nå skal søke mer kunnskap om.

Så et lite slag er vunnet, men det står mange slag foran oss.
  • Skrevet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.