Kan produsere mens man venter

Hengt_sei_LMattilsynet har fått mye kritikk for pålegget om godkjenning av sjøltirvirkere som henger fisk.
Tilsynets kontaktperson for ordninga, Robin Martinsen, gir her forklaring på hvordan man går frem.
Norges Kystfiskarlag fastholder imidlertid kritikken vi har sendt tilsynet, og krever en generell dispensasjon for inneværende sesong. (Se egen sak)


Sjølvtilvirkere av tørrfisk kan fortsatt produsere mens de venter på godkjenning
Alle som produserer tørrfisk til omsetning må være godkjent av Mattilsynet. Søknad om godkjenning må sendes inn snarest. - Mens søknaden er til behandling kan sjølvtilvirkere produsere tørrfisk, sier rådgiver Robin Martinsen ved Regionkontoret for Troms og Finnmark.
De som produserer mat til omsetning må følge hygieneregelverket. Det er for sikre forbrukerne trygg mat.
- Sjøltilvirkere må derfor som alle andre matprodusenter dokumentere hygienisk produksjon for å få godkjenning til salg av tørrfisk til menneskemat, sier Martinsen.

Må ha søkt for å kunne omsette
For å kunne omsette tørrfisken man har i produksjon i dag, må man være godkjent eller ha søkt om godkjenning.
- Alle sjølvtilvirkere bør derfor sende inn godkjenningssøknad så raskt som mulig, oppfordrer Martinsen. Sammen med godkjenningssøknaden må man legge ved en god prosessbeskrivelse og dokumentasjon på at de bygningsmessige kravene er oppfylt. De som oppfyller kravene blir godkjent, sier Martinsen.
Informasjon om kravene er sendt til alle sjølvtilvirkere.

Slik søker man om godkjenning
Søknad om godkjenning gjør man via Mattilsynets skjematjenester - https://www.mattilsynet.no/mats
Skjemaet som skal benyttes heter Ny Næringsmiddelvirksomhet og aktiviteten er Mottak, slakting og produksjon av fiskerivarer og muslinger m.m. og produksjonsformen Foredling – tørrfisk.
De som ikke har tilgang på Mattilsynets skjematjenester, kan benytte et eget skjema. Det får man ved å kontakte det lokale Mattilsynet.
- Vi oppfordrer alle å benytte skjematjenestene på nettet, Det forenkler saksbehandlingen, sier Martinsen.

Gebyret kan bli lavere

Alle som søker om godkjenning av aktiviteter fra Mattilsynet må betale et gebyr. Maksimal sats for godkjenning av lokaler på land hvor fiskevarer tilvirkes er 7 680 kroner. Gebyret reduseres hvis man i søknaden kan dokumentere at alle kravene oppfylles.
- Da bruker vi kortere tid, og det vil gjøre gebyret lavere, sier Martinsen.
Gebyrplikten gjelder selv om man får avslag på søknaden eller søknadsbehandlingen blir avbrutt. Sjølvtilvirkere som har ytterligere spørsmål får svar på sitt nærmeste distriktskontor på tlf 06040.

Kontaktperson i Mattilsynet:

Robin Martinsen, rådgiver ved Regionkontoret for Troms og Finnmark, tlf 78 48 81 14 / 911 56 770
  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.