Feil fokus i oljesaken

Oljeplf_LNorges Kystfiskarlag avdeling Bø advarer i en uttalelse politikerne mot det de kaller "Hallelujastemning" etter nye oljefunn i Nordsjøen og Barentshavet. Lokallaget mener politikere lokalt bør bekymre seg mer om de arbeidsplassene som allerede eksisterer i fiskeriene, enn for ikke-eksisterende arbeidsplasser i oljenæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja.

HALLELUJASTEMNING OG BEKYMRETE ORDFØRERE I VESTERÅLEN

Styret i Norges Kystfiskarlag avd. Bø gjorde følgende vedtak 16/1-12.

Norges Kystfiskarlag avd. Bø har registrert uttalelser i media og aviser hvor det blir slått stort opp om nye oljefunn i Nordsjøen og i Barentshavet. Samtidig kommer bekymrete ordførere på banen at de er redd at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir glemt.

Ordføreren i Bø går ut på tv sendingen på NRK Nordland og sier at han er bekymret for at ungdommen flytter nord eller sør for Bø grunnet at det er funnet nye olje- og gassforekomster i de aktuelle områdene. Dette viser at ordføreren i Bø er mer bekymret for arbeidsplasser som ikke eksisterer i Bø nå, enn de som vi har i Bø nå og som vi skal ta vare på i lang ettertid.

For en ting er sikkert at hvis ordførerne i Vesterålen får det som de vil, kan fiskerne i Bø og resten av Vesterålen legge inn årene eller flytte for det går ikke å ha oljenæringa og fiskerinæringa på den samme smale sokkelen. Dette har fiskerne erfart og sagt i fra om, men ordførere og politikere i Vesterålen har ikke tatt dette inn. Det virker som de hører mer på oljenæringas beskrivelse av fiskernes hverdag enn det fiskerne sier de har erfart.

Tror ordføreren i Bø og resten av ordførerne i regionen Lofoten, Vesterålen og Senja at det er ungdommer eller andre som vil bli fiskere og som tør å satse tid og penger, når fiskerne har erfart det de har gjort frem til nå med ”den såkalte sameksistensen mellom fiskere og oljenæring”. Norges Kystfiskarlag avd. Bø vet det var personer som ville skaffe båt og starte fiske eller bytte båt, men hoppet av da området ble undersøkt for mulige oljeforekomster.

Det snakkes om ringvirkninger av oljen, at det skal gi arbeidsplasser til lokalsamfunnene. Hvor mange blir det? Lokalpolitikere, fylkespolitikere og rikspolitikere her ved stortingspolitikere må slutte å føre det norske folk bak lyset. De vet eller burde vite at stortinget før sommerferien 2011 forandret petroleumsloven etter press fra ESA, for her gjelder fri flyt ideologien. Slik at distriktspolitiske hensyn ikke lenger er grunnlag for å pålegge oljeselskapene et bestemt basevalg. Det er derfor ikke lenger opp til politikerne å bestemme om oljevirksomheten utenfor kysten av Nord-Norge skal gi ringvirkninger i landsdelen, men opp til oljeselskapenes økonomiske kalkyler og omdømmemessige valg. Dette er en ting innbyggerne i regionen må ta inn over seg.

En annen sak er det som kom frem i et forskningsprosjekt som forskning.no har offentliggjort hvor det viser seg at oljeutslipp gjør stor skade på fisk i lang tid etter at oljerestene har forsvunnet fra vannoverflaten og strendene. Oljen kan også bli farligere når den brytes ned i naturen. Forskerne så tydelige tegn på at giftstoffene i olje kan gi skader på DNA som kan forstyrre når tid fisken skal gyte. Dette må de samme ordførerne ta med seg og ikke være så blåøyd i sin fremferd, men tydeligvis lever de etter ordtaket som sier: ute av syn ute av sinn.

Norges Kystfiskarlag avd. Bø påpeker at dette er nye momenter som folk burde ta innover seg, og ellers viser laget til tidligere vedtak og uttalelser gjort i denne saken.

Norges Kystfiskarlag avd. Bø

Stig Pedersen (leder)

 

 

 

 

  • Sist oppdatert
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.