Norske fiskere får for dårlig betalt

Bjoern_Jensen- Norske fiskere får minst igjen for innsatsen sammenlignet med sine yrkesbrødre på Island og Færøyene. Det hevder landsstyremedlem i Norges Kystfiskarlag Bjørn Jensen, som sist uke ble gjenvalgt som leder i den Nordatlantiske kystfiskeralliansen ACFNA.

 

Den nordatlantiske kystfiskeralliansen Alliance of Coastal Fishers in the North Atlantic (ACFNA), består foruten Norges Kystfiskarlag av kystfiskerorganisasjoner fra Island, Grønland, Færøyene og Newfoundland Canada.Torskeprisen var blant temaene på alliansens årsmøte i Reykjavik 2. februar, og etter å ha sammenlignet prisnivået med sine kollegar på Island og Færøyene, mener Jensen at norske kystfiskere kommer desidert dårligst ut.

- Norge kommer helt på bunn når man sammenligner pris, fastslår Jensen, som derfor stiller spørsmålstegn ved prispresset fra norske fiskekjøpere. Han viser til priser på opp til 18 kroner kiloen for rund torsk på Island, og mellom 14 og 16 kroner for sløyd torsk med hode på Færøyene.

- Island og Færøyene møter de samme utfordringene i markedet som Norge, og har i tillegg en mer utfordrende vei ut til markedet, samtidig som kostnadsnivået er sammenlignbart med det norske. Da er det merkelig at de klarer å oppnå bedre pris enn det vi gjør her i Norge, fastslår Jensen.

Også i  Russland oppnås det en høyere kilopris for torsken, konstaterer Jensen etter at alliansen for første gang var supplert med Russiske observatører under årets møte.

  • Sist oppdatert
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.