Lokallag i Øst-Finnmark

arnepedersenLNorges Kystfiskarlag har i løpet av høsten hatt mange henvendelser fra fiskere i Øst-Finnmark med ønske om å organisere et lokallag i regionen, og nå er tidspunktet klart, forteller nestleder i NKF, Arne Pedersen (bildet).
17. desember er datoen, og møtestedet er lagt til Tana Bru Hotell. Men det er ikke bare start av lokallag som står på programmet: Det er avsatt tid til å diskutere Råfiskloven, reguleringene av kongekrabbefisket og sjølaksefisket.

Nestleder Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag kan fortelle at det i det siste har vært mange henvendelser fra fiskere i distriktet som ønsker å bidra til å starte et lokallag i regionen.
Når Tana Bru er valgt som møtested, er det for at flest mulig fra flest mulige fiskevær skal kunne rekke frem og tilbake på dagen. Møtetidspunktet er satt til kl. 11.00, og man beregner møtetid på 4 - 5 timer slik at deltakerne skal kunne rekke hjem samme dag.

Pressemelding
I pressemeldingen som er sendt ut i anledning møtet heter det:

Fiskerne i Øst-Finnmark skal møtes for å diskutere krabbereguleringen, Råfiskloven og hvordan de kan organisere seg best mulig for å få innflytelse regionalt og nasjonalt.

Reguleringene i kongekrabbefisket er stadig under press fra aktører som ikke direkte berøres av krabbens inntog. Det er kyst- og fjordstrøkene i Øst-Finnmark som har fått merke krabben. Fiskerne i dette området har måttet finne frem til driftsformer der man tar hensyn til krabben. Det er rettferdig at de som er sterkest berørt skal kunne nyttegjøre seg av de inntektene som krabben også gir. Fiskerne øst er fornøyd med reguleringene i kongekrabbefisket. Om myndighetene ønsker å hindre utbredelse av krabbe lengre vest, kan det best gjøres ved å øke kvotene i det kvoteregulerte området.

Råfiskloven er helt avgjørende for fiskernes økonomi. Den er dessuten viktig for fiskekjøpere som trenger å ha stabilitet i omsetningen av rå fisk. Loven er i tillegg et sentralt redskap for myndighetene i bekjempelse av fiskerikriminalitet. Likevel er det krefter som vil endre loven uten at de kan si hva som er galt med den. Fiskerne tar til motmæle mot de stadige angrep på loven, en motstand som mest synes å være ideologisk motivert.

Også i Øst-Finnmark har det vært en sterk nedgang i antall fiskere. Samtidig med denne utviklingen er fiskernes organisatoriske basis blitt svekket. Det kan ikke fortsette.

Det er mange viktige saker å ta fatt i. Giftutslipp og forurensning, oppdrett og areal konflikt, kystutvalget og redskapsbruk inne på fjordene, kaiforhold og havneavgifter, underbetalte egnere og mye mer. Alt dette får komme senere. Denne gangen skal krabbe, Råfiskloven, Sjølaksefiske og organisering av fiskerne i øst diskuteres. Møtet som skal være på Tana bru førstkommende fredag er åpent for alle. Norges Kystfiskarlag skal være arrangør.

Kontakt:
Arne Pedersen
nestleder Norges Kystfiskarlag
tlf 4694 6898
el Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


  • Skrevet .
  • Sist oppdatert .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.