Om retten til fiske

kaiaØst-Finnmark Kystfiskarlag sier i en uttalelse at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har konkludert med at Regjeringen ikke vil forvalte norske fiskeressurser med utgangspunkt i at folket bosatt i kyst- og fjordstrøkene har en rett til fiske basert på folkeretten.Dette er en fortolknning som ikke kan aksepteres.

Om retten til fiske i havet utenfor Finnmark

Øst-Finnmark Kystfiskarlag mener at resultatene fra konsultasjonene mellom Regjeringen og Sametinget har ført til en avvisning av forslagene fra Kystfiskeutvalget. Enigheten bygger på følgende uttalelse fra Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen: Det er en ulik forståelse av hvilke folkerettslige forpliktelser Norge har. Folkerettskildene gir ikke konkrete svar på omfanget av forpliktelsene. Vi mener at folket som er bosatt i tradisjonelt sjøsamiske områder, ikke har en rett til fiske basert på folkeretten.

 

Uttalelsen fra statsråden er stikk i strid med konklusjonene til Kystfiskeutvalget.  Statsråden konkluderer videre med at Regjeringen ikke vil forvalte norske fiskeressurser med utgangspunkt i at folket bosatt i kyst- og fjordstrøkene har en rett til fiske basert på folkeretten.

Erklæringen betyr at Regjeringen ikke innrømmer kystbefolkningen en forrang til egne fiskeressurser.  Staten har dermed heller ingen plikt til å sikre bosettingen i fiskeriavhengige kystsamfunn basert på fiskekvoter. Standpunktet vil ramme alle kyst- og fjordfiskere, også de som bor utenfor sjøsamiske områder. Øst-Finnmark Kystfiskarlag mener at dette standpunktet til Regjeringen ikke kan aksepteres.

I 2011 er det avsatt totalt 150 477 tonn torsk til kystflåten. Av dette er det avsatt 18 409 tonn til åpen gruppe der fartøy av ulik størrelse har en garantert kvote fra 14 til 22 tonn rund vekt. Regjeringen vil kunne akseptere at fartøy under 11 meter, i sjøsamiske områder, kan gis en tilleggskvote på 3000 tonn. Et fiskerisamfunn, som Båtsfjord, trenger rundt 5000 tonn fiskeråstoff årlig for å trygge dagens folketall. Øst-Finnmark Kystfiskarlag mener derfor at 3000 tonn til åpen gruppe ikke bidrar nevneverdig til kultursikring.

I Soria Moria II uttrykte Regjeringen en klar vilje til å arbeide videre med Kystfiskeutvalgets forslag. Øst-Finnmark Kystfiskarlag konstaterer at Regjeringen avviser selve grunnlaget for arbeidet til Kystfiskeutvalget og alle utvalgets konkrete forslag. Regjeringen mener den ikke har plikt, og den vil heller ikke påta seg et ansvar, til å sikre kvoter til fiskeriavhengige kystsamfunn.

Øst-Finnmark Kystfiskarlag mener at Regjeringen ikke har arbeidet videre med Kystfiskeutvalgets forslag, slik Soria Moria erklæringen gav forhåpninger om. Regjeringen har avvist utvalgets arbeid.

Øst-Finnmark Kystfiskarlag

Arne Pedersen

  • Skrevet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.