Trålere, ikke samfunn, må omstille seg

arne pedersenFiskeriministeren vil fjerne pliktene som trålerflåten har til å levere råstoff til fiskeindustrianlegg langs kysten. Han konkluderer med at dette krever en omstilling. Omstillingen mener han at det er det fiskerisamfunnene som må ta. De skal få 100 mill kroner og må bruke disse til å finne på noe annet å gjøre enn å holde på med fisk. Det er nesten ikke til å tro at dette er ment seriøst.
Det hele dreier seg altså om at et fåtall trålselskap som ser muligheten for enda mer fortjeneste dersom de slipper leveringsplikten.

Det er moralsk, økonomisk og praktisk mye bedre at trålerrederiene tar en omstilling enn at omfattende omstillingsprosesser iverksettes av hele fiskerisamfunn!
Omstillingen, som bør og kan kreves, er enkelt at trålerne igjen begynner å levere trålerråstoff slik meningen med trålere hele tiden har vært. Det er ingen trålrederier som blir ruinert av det.

En annen mulighet for omstilling er at trålerråstoffet overføres til kystflåten. Dette gir en mer lønnsom fiskerinæring, bedrer sysselsetting med varierte arbeidsplasser og utelukker omstilling av kystsamfunn.. Dessuten vil det bidra enormt til et påkrevet grønt skifte i fiskeflåten. Dersom trålerrederiene trenger omstillingspenger er 100 mill kroner et lite beløp å stille opp med.

"Dramaet" i dette er arbeid, inntekt og et folkeliv langs kysten på den ene siden eller enda mer penger til noen få trålselskaper, som utrettelig har presset politikerne for sin sak.
Dersom våre folkevalgte på stortinget faller ned på fiskeriministerens forslag vil det være svært trist. De som har valgt å leve sine liv på kysten vil bli dypt skuffet over et sånt verdivalg.

Arne Pedersen, Norges Kystfiskarlag

Oppslag_Fiskeribladet_1989_27.04_Kystfiskere_rasker.pdf589.37 KB18/04/2017, 10:35

norges kystfiskarlag, leveringsplikt, aktivitetsplikt, pliktkommisjonen

Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.