Leserinnlegg - Historieløse distriktskvoter

Vår ref.: Presse 14/2017                          Vår dato: 27.07.17

Leserinnlegg

Historieløst forslag om distriktskvoter. Der finnes allerede trålkvoter avsatt til formålet

Nærings – og fiskeridepartementet har nylig lovet ”Finnmark Fisk AS” distriktskvoter. Nå skal kvotene i følge fiskeriministeren tas fra en gruppe eller ”toppen”. Formålet med kvotene er, i følge Nærings- og fiskeridepartementet selv, at de skal bidra med ferskt råstoff på høsten. Kystfiskarlaget ønsker å minne Fiskeriministeren, de folkevalgte og resten av næringen på at det allerede finnes slike kvoter tatt av toppen, nemlig trålkvotene som har vært gitt en gang med plikter om blant annet levering av ferskt råstoff. Hvis ikke trålflåten er i stand til å levere råstoffet slik det var tiltenkt, er det garantert noen i kystflåten som har anledning, og bør få muligheten til dette, mener Kystfiskarlaget. Les mer:

 

Skal kystflåten spleise på seg selv i alle tenkelige scenario?

I fiskeriministerens forslag til hvor distriktskvoten skal tas fra går fem av fem forslag ut på at kystflåten skal være med på spleiselaget. I fire av fem forslag er det kun kystflåten det skal tas kvantum fra. Norges Kystfiskarlag stiller spørsmålstegn ved hvorfor ikke trålflåten alene er med som et alternativ til hvor kvantum skal tas fra. Kvotene trålflåten har fått tildelt har jo nettopp den hensikten som fiskeriministeren er ute etter, nemlig at: ”Departementet ønsker å anvende distriktskvote for å styre råstoff til fiskeforedlingsbedrifter i deler av Øst-Finnmark hvor det er behov for mer råstoff. Det legges opp til at distriktskvoten skal landes om høsten når tilgangen på̊ råstoff er ujevn, og at den skal landes fersk”. Kystfiskarlaget mener derfor at forslaget til fiskeriministeren blir historieløst og feigt. Sørg heller for at kvoter trålflåten har fått rundt om i distriktene leveres og bearbeides på land. Dersom trålflåten ikke kan gjøre dette selv må kystflåten, som står parat med ønsker om å bygge kysten fremfor og tappe den for råstoff, få anledningen til dette.

Kjell Olav Halland,

Nestleder

Norges Kystfiskarlag

disktriktskvoter, FinnmarkFiskAS, råstoff, trålplikter

Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.