Kystfiskarlaget står støtt på sitt strukturstandpunkt

 

_MG_1410Norges Kystfiskarlag har i løpet av høsten fått mange henvendelser om strukturering i den minste flåten. Svært mange. De aller fleste har bedt oss å stå fast på vårt standpunkt om å arbeide mot strukturering, og for å bidra til å få ryddet opp i kvoterotet som dessverre eksisterer.

Vi har også hatt noen få henvendelser fra folk som vil at vi skal gå inn for strukturering. Overfor dem har vi fastholdt at vi står på vårt standpunkt. Av denne grunn har vi fått en - 1 – utmelding. Til gjengjeld har vi fått flere innmeldinger på grunn av vårt standpunkt.

Vi har valgt å ri én hest, og ikke å forskreve oss ved å ri to eller endog flere.

Vi velger ikke å støtte de som – i håp om at det blir strukturering i den minste flåten – har kjøpt opp ekstrakvoter. Velger man å gamble, må man tåle å tape. Vi velger å ikke støtte de som fikk registrert alt fra robåter til rene fritidsbåter og fikk tildelt kvote på disse. Mange av disse kvotene benyttes ikke, andre blir tatt med andre og mer hensiktsmessige fartøyer som har fått skrevet sluttsedler på kvotebåten.
Dette er juks. Juks skal IKKE premieres.

Vårt poeng er at dersom totalkvoten i den minste flåten fordeles på de som er aktive – vil fartøykvotene bli større. Dessuten: Dersom alle såkalte hjemmelskvoter fra den minste flåten som i dag innehas av store havgående fartøyer avskrives havfiskekvoten og tilbakeføres til den minste flåten, vil fartøykvotene bli større.

Vi er også for at ungdom skal få sjansen. Da vil vi ikke bidra til at prisen for å komme inn blir høyere enn nødvendig. Vi har hatt mange henvendelser fra ungdom som nå fisker i gruppe 2 og som ønsker seg eksempelvis rekrutteringskvoter. Dessverre vil de ikke nå opp, på grunn av at ansiennitet er et av kriteriene for tildelingen.
I år som i fjor vil det sannsynligvis bli 35-åringer med lang fartstid i fiskeriene som får de 10 rekrutteringskvotene. Kanskje noen av dem er fast ansatt i havfiskeflåten også – i år som i fjor. Ikke noe galt i at 35-åringer får kvoter, men rekruttering kan det neppe kalles. Derfor har Norges Kystfiskarlag bedt Fiskeridepartementet å lage kriterier som sikrer REKRUTTERING for de 10 kvotene som skal deles ut som rekrutteringskvoter neste år.

 Når vi i regnestykket vi presenterte har tatt høyde for priser som ligger 2,50 over dagens, er det med bakgrunn i at vi vet at det er betalt god overpris for f eks hyse i høst, og at det er muligheter for gode priser for kvalitetsfisk i markedene.

norges kystfiskarlag, neitilstruktureringunder11meter, debatt, neitilstruktur

Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.