Nyheter

Velg en nyhetsgruppe fra listen nedenfor, velg deretter en nyhet som du ønsker å lese.

- Feil om gruveavfall

arnepedersenLNorges Kystfiskarlag er i mot dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Kvalsund. - Dumping av gruveavfall midt i matfatet truer omdømmet til norsk fisk i utlandet. Dette er ingen liten sak men berører hele norsk fiskerinæring, fastslår leder i Norges Kystfiskarlag Arne Pedersen.

Les mer

  • Opprettet .

- La båten ligge i fortøyninga hvis du ikke tjener på å gå på feltet!

IMG 0063- Med disse prisene blir det omtrent umulig å drive lønnsomt, selv for de av oss som har lite gjeld på båt og bruk.  Jeg vil derfor oppfordre fiskerne om å vurdere nøye om det svarer seg å gå på feltet, eller om man går i null eller taper på det. I så tilfelle: La båten ligg i fortøyninga - det er ikke mening i at vi skal fiske med tap for å holde hjulene i gang på land!

Les mer

  • Opprettet .

- Misforstått å kutte lineegnetilskuddet

LineegningNorges Kystfiskarlag mener regjeringen bommer på målet når de kutter bevilgningen på 18 millioner kroner til lineegnetilskudd som var foreslått i de rød-grønnes statsbudsjett. - Å styrke rammevilkårene for tradisjonelt linefiske er et av de viktigste enkelttiltakene regjeringen kan gjøre for å fremme kvaliteten på norsk fisk, og for å styrke posisjonen til norsk fisk i markedet, fastslår Kystfiskarlaget i en pressemelding. 

 

 

Les pressemelding

  • Opprettet .

"Det skal være virksomhet både på land og på sjøen"

"Vi kan ikke godta at man organiserer seg bort fra samfunnskontrakten man har inngått sa Aps fiskeripolitiske talsperson Ingrid Heggø.
- Både lokalt og på fylket har Arbeiderpartiet vært klare på at det skal være virksomhet både på land og på sjøen, sa Ap-nestleder Trond Giske. Regjeringens sjømatmelding gir motsatte signaler. Vi ønsker å vite konsekvensene før man eventuelt spenner bein på noe av det som har vært bærebjelkene i norsk fiskeripolitikk tidligere, sa Giske." - les mer her: http://www.vol.no/nyheter/hadsel/2016/01/11/Det-er-%C3%A8n-virksomhet-12016369.ece

Norges Kystfiskarlag mener det er bra at noen setter fokus mot konsekvensene ved å endre på leveringsplikten. Det snakkes for lite om dette. Der må foreligge forskning på både de sosiale, økonomiske og biologiske konsekvensene av forslag i sjømatmeldingen før man i det hele tatt vurderer noe. Har noen tenkt på ringvirkningene i distriktene?

Gadus Poseidon. Credit: Harald M. Valderhaug

sjømatindustrien, sjømatmelding, samfunnsøkonomi, leveringsplikt, fiskeriminister, framtiden

  • Opprettet .

- Letingen etter omkomne på havet må styrkes

- Norske myndigheter bør ta inn over seg at beredskapen for søk etter fiskere som blir borte på havet fortsatt ikke er god nok, og at det er behov for mer midler. Det fastslår Norges Kystfiskarlag i en pressemelding.  Kystfiskarlaget mener bevilgningene til den offentlige ordningen for søk etter antatt omkomne personer (SEAO) må styrkes. Norges Kystfiskarlag bidrar nå i det privatfinansierte søket etter fiskeren Kjell Johansen fra Bolga som forsvant på havet 2. november.  

Les mer

  • Opprettet .

"Begrensning" fra Norges Fiskarlag på instruksen om fri lengdeutforming

"Landsstyret i Norges Fiskarlag ber fiskeriministeren begrense kvotehoppene. 11-15-meterskvoter bør ikke flyttes til båter over 21 meter, mener laget." http://www.kystogfjord.no/nyheter/forsiden/Vil-begrense-kvotehoppene

Det er ikke så sikkert at man får en differensiert kystflåte slik Fiskarlagets landsstyre mener de legger opp til. «det må ikke herske tvil om at Norges Fiskarlag er opptatt av at vi fortsatt skal legge til rette for å ha en differensiert kystflåte bestående av alle fartøystørrelser».

Med en grense på 21 meter og en ny foreslått struktureringsrunde over 11 meter må Norges Kystfiskarlag si oss uenig i at dette vil legge til rette for en differensiert kystflåte av alle størrelser. For å sikre en differensiert flåte ,uavhengig om det skal økes i kvotetak på båter over 11 meter, må det foreligge ufravikelige sperregrenser på 11,15,21 og 28 meter slik vi har krevd i flere anledninger både før og etter instruksen fra Fiskeriministeren.

Les for øvrig Norges Kystfiskarlags krav til å fjerne instruksen da vi mener en differensiert kystflåte blir realisert med ufravikelige sperregrenser på 11,15,21 og 28 meter: http://norgeskystfiskarlag.no/index.php/uttalelser/386-norges-kystfiskarlags-krav-til-fiskeriministerens-instruks-for-a-bevare-arbeidsplasser-og-kystsamfunn

  • Opprettet .

"Har delt fisken med Europa"

Smutthullet i deltakerloven må lukkes. Slik det er nå ligger kvoterettigheter opp til 14,99 meter åpent for hele EU. Se Norges Kystfiskarlags sak i Kyst og Fjord fra forrige uke her: Smutthullet_i_deltakerloven_Kyst_og_Fjord_210416.pdf 

Det er også mulig å lese saken på Bladet Vesterålen her: http://www.blv.no/fiskeri/fiskeri-og-havbruk/okonomi-og-naringsliv/har-delt-fisken-med-500-millioner-europeere/s/5-9-115825 og en god lederartikkel fra samme avis her: http://www.blv.no/ledere/fiskeri/fiskeri-og-havbruk/ute-etter-norsk-fisk/o/5-9-116021

Norges Kystfiskarlag arbeider aktivt med saken da vi mener deltakerlovens nasjonalitetskrav og aktivitetskrav må styrkes fremfor å liberaliseres. Fisken tilhører fellesskapet og kysten. En flytting av kvoter på større, og over tid internasjonale, fartøy kan bli resultatet dersom man ikke strammer inn på disse viktige kravene i deltakerloven. Uten at det har vært kommunisert er det slik at norske statsborgere eller likestilte (hvem som helst i EU) kan skaffe seg fiskerettigheter opp til 14,99 meter. En av kravene Norge sto sterkest på da vi ble med på EØS-avtalen kan sees i artikkel 8 tredje ledd hvor det spesifiseres at landbruk og fiskeri i all hovedsak er unntatt fra avtalens alminnelige regler om fri bevegelighet og konkurranse. Dette må vi ikke gi slipp på!

Foto: Dag Erlandsen - Kyst og Fjord

  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.