Våre standpunkt
Norges Kystfiskarlag skal være et felles talerør for kystflåten og benytte vår posisjon og innflytelse til det beste for norske kystfiskere og kystsamfunn. Norges Kystfiskarlag jobber for at norske fiskeressurser først og fremst skal prioriteres til sikring av arbeidsplasser, aktivitet og vekst i kystsamfunnene.
Flåtestruktur og kvotefordeling
Norges Kystfiskarlag jobber for at norske fiskeressurser først og fremst skal prioriteres til sikring av arbeidsplasser, aktivitet og vekst i kystsamfunnene. Den delen av flåten som leverer ferskt må prioriteres og ressurstildelingen må rettes mot kystflåten, ikke i retning av økt konsentrasjon av fiskerettigheter og fortjeneste på bekostning av kvalitet, ressursutnyttelse og kystsamfun. Norges Kystfiskarlag legger vekt på å fremme gode alternativer til en strukturering gjennom kjøp og salg av kvoter i den minste flåten, og gode reguleringsløsninger som ivaretar den tradisjonelle kystflåten. Herunder krav om at kystflåtens kvoteandeler må forbeholdes fartøy under 28 meter, mens fartøy over denne størrelsesorden må reguleres som havgående.
Det er et sterkt behov for å styrke rekrutteringen til kystfiskeriene og sikre gjennomføringen av generasjonsskifter på en slik måte at det fortsatt skal være mulig å etablere seg som fartøyeier i fiskerinæringa. Den minste flåten og åpen gruppe har en viktig betydning som rekrutteringsarena og det må fremmes gode løsninger for en kostnadsfri rekruttering. Norges Kystfiskarlag har også vært aktiv i debatten om økt likestilling i fiskeriene, og hatt høyt fokus på den pågående jobben med å rekruttere flere kvinnelige fiskere til yrket.
Økosystembasert ressursforvaltning
Norges Kystfiskarlag arbeider for en langsiktig og føre-var-basert forvaltning som sikrer bærekraftig ressursbruk og god ressurstilgang over tid. Vi mener forvaltningen må se hele økosystemet i sammenheng og legge flerbestandshensyn til grunn. Målsettingen er å forvalte bestandene på et nivå som gjør det mulig å høste bærekraftig i all fremtid, samtidig som verdiskapingen økes.
Dette innebærer blant annet at arter som krill og raudåte forbeholdes som fôr for kommersielle fiskearter, og at lodde og lignende arter forvaltes ut fra deres rolle som fôrarter. Videre jobber Kystfiskarlaget for et klarere skille mellom havfiske og kystflåte, samt mellom aktive og passive redskaper, for å sikre et reguleringsregime som bedre ivaretar lokale ressurser og økosystemer.
Kampen for havarealene
Norges Kystfiskarlag jobber for å beskytte viktige fiskeområder mot inngrep fra olje, seismikk, akvakultur og havvind. Vi ønsker å hindre seismikk i fiske- og oppvekstområder for å bevare et balansert økosystem, da seismikk skremmer fisken og truer matressursene.
Når det gjelder fiskeoppdrett krever Kystfiskarlaget at føre-var-prinsippet må følges i langt større grad. Vi etterlyser strengere tiltak mot miljøbelastninger som lusemidler, forurensning og rømming som skader viktige oppvekst- og gyteområder. Kystfiskarlaget har i flere år krevd at havbruksnæringen så raskt som mulig må fases over i utslippsfrie anlegg. Det må også komme på plass krav om barrierer for torskeoppdrett snarest for å unngå sykdomsoverføring til villfisken.
Kystfiskarlaget mener at havvind og annen energiproduksjon ikke må gå på bekostning av fiskeriene. Det er avgjørende å beskytte lokale fiskefelt og sikre at energiproduksjon ikke skjer i gyte- eller oppvekstområder. Det krever også grundige miljøvurderinger, særlig for å forstå støyens effekt på marint liv.